Sušená huba Shiitake - najvyššia kvalita I MycoMedica®
Shiitake MycoMedica®
Sušená shiitake najvyššej kvality
Húževnatec jedlý
- sušené celé plodnice
- pre gastronomické využitie
- vysoký obsah 1,3/1,6 betaglukánov
- najvyššia kvalita
- kontrolované pestovanie
- ručne zbieraný
Pestovanie a hlavne následné využívanie tejto huby na liečebné účely
má v Ázii, hlavne v Číne a Japonsku, dlhú,
doslova tisícročnú tradíciu.
Iné názvy Shiitake
česky - houževnatec jedlý
latinsky - Lentinula edodes
slovensky – húževnatec jedlý
Stručný popis
Shiitake (Lentinula edodes, húževnatec jedlý, „kráľovná medzi hubami“, XiangGu /voňavá huba/) patrí do skupiny chorošovitých drevokazných húb. Je možné ju nájsť na kmeňoch, pňoch, polenách a pestovať ju aj v domácich podmienkach. V prírode tiež rastie na tomto substráte, hlavne potom na listnáčoch. V našich končinách huba nerastie. Shiitake má šupinatý, svetlo až tmavo hnedý klobúk, ktorý má priemer cca 5–12 cm a je na približne 3–5 cm vysokom hlúbiku. Dužina Shiitake má pevnú konzistenciu a silnú vôňu. To z nej robí ideálnu prísadu do pokrmov, a to hlavne tých ázijských, kde je huba doma aj vo voľnej prírode.
Ázijské krajiny sú tiež najväčšími producentmi Shiitake. Pestovanie a hlavne následné využívanie tejto huby na liečebné účely má v Ázii, hlavne v Číne a Japonsku, dlhú, doslova tisícročnú tradíciu. Japonské spisy z roku 199 n. l., popisujú, ako Kyusuyovia, japonský kmeň, priniesli Shiitake ako dar pre japonského cisára. V historických spisoch tradičnej čínskej medicíny je o Shiitake taktiež množstvo zmienok a je tu označená ako elixír života. Texty z doby dynastie Sung (960−1127) dokonca hovoria o počiatkoch kultivovania a cielenom pestovaní tejto huby. V roku 1313 vznikol ďalší text, ktorý ďalej špecifikuje techniku kultivácie, tento bol spísaný Wang Chengom.
V súčasnosti je huba komerčne pestovaná po celom svete. Pre ten náš svet bola prvýkrát popísaná a zaradená do systému v roku 1877, a to M. J. Berkeleyom, ktorý ju pomenoval Agaricus edodes. Toto meno Shiitake vydržalo až do roku 1976, kedy ju D. Pegler priradil do rodu Lentinula.
Naša Shiitake obsahuje bioaktívne zložky:
Polysacharidy - β-1-3 a β-1-6-D glukány
Aminokyseliny
Peptidy
Proteíny
Mastné kyseliny - kyselina linolová, olejová, linolénová
Minerálne stopové prvky a vitamíny
Polyacetylény
Lovastatín
Fenolové zlúčeniny
Alkaloidy
Lykopén
Dovoľujeme si Vás informovať, že na našom webe už nie je možné uvádzať tvrdenia, ktoré by mohli vyvolávať dojem akéhokoľvek liečebného účinku bylín alebo húb. Súčasná legislativa EÚ toto zakazuje. I napriek tomu, že tradičná čínska medicína funguje po tisícročia a je vyskúšaná na nespočetných pacientoch. Súčasne sa nesmú zmieňovať ani účinky dokázané súčasnými vedeckými štúdiami. Veríme ale v zdravý rozum našich zákazníkov. Podrobné informácie o bylinách a hubách vyhľadajte vo verejne dostupných zdrojoch na internete. Hodnotné informácie nájdete aj tu Tradičná čínska medicína.
Základná príprava
Zalejeme požadovaným množstvom horúcej vody a necháme 30 minút napučať.
Odporúčaný čas varenia je 10-15 min.
Testovanie kvality
Rovnako ako vy, aj my si chceme byť absolútne istí, že naše huby sú stopercentne účinné a bezpečné. Preto ich podrobujeme najprísnejším testom na trhu, a to nielen na škodlivé látky, ale aj na účinné látky, ako sú polysacharidy, beta-glukány, terpény atď.
Huby rady prijímajú najrôznejšie látky z prostredia, v ktorom rastú. Aby sme zabezpečili, že sa do tých našich nedostane nič nežiaduce, testujeme ich vlastne neustále: od zberu cez výrobu až po hotový výrobok. Dalo by sa povedať, že sme testovaním posadnutí.
Huby MycoMedica testujeme v laboratóriách v USA, Írsku, Nemecku, ako aj na VŠCHT v Prahe. Nerobíme náhodné testy, ale poctivo testujeme všetky hubové suroviny vo všetkých fázach procesu.
Špičkové zariadenia pre nás hľadajú v hubách viac ako 350 škodlivých látok.
Napríklad:
- pesticídy - zabezpečujeme, aby naše huby neboli kontaminované žiadnymi zakázanými alebo nebezpečnými chemickými látkami používanými v poľnohospodárstve
- ťažké kovy - analyzujeme prítomnosť ťažkých kovov, ako je olovo, ortuť, kadmium a arzén, aby sme zabezpečili, že ich obsah zostane hlboko pod bezpečnostnými limitmi
- rádioaktivita - starostlivo monitorujeme hladiny rádioaktívnych izotopov, aby sme zabezpečili, že naše výrobky sú úplne bezpečné na dlhodobú konzumáciu
- polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré sú karcinogénne, môžu ovplyvniť vývoj plodu a sú spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami
- mikrobiálne kontaminanty - monitorujeme prítomnosť škodlivých mikroorganizmov vrátane baktérií, plesní a kvasiniek, aby sme zabezpečili čo najvyššiu úroveň hygieny našich výrobkov
Testy, ktoré vykonávame, sú oveľa náročnejšie ako tie, ktoré vyžadujú právne predpisy. Ku každej jednotlivej kapsule môžeme pripojiť správu a presne vám povedať, odkiaľ pochádza.
Naše huby dosahujú vynikajúce výsledky v testoch už 15 rokov.
Testujeme aj účinné látky
Testovanie obsahu polysacharidov v našich vitálnych hubách je pre nás štandardným postupom, ktorý zabezpečuje najvyššiu kvalitu výrobkov. Garantujeme vysoký obsah polysacharidov, ktorých najúčinnejšou zložkou sú betaglukány, ktoré sú známe svojimi priaznivými účinkami na imunitný systém. To zaručuje, že naše huby sú nielen čisté, ale aj maximálne účinné.
Prísne výrobné postupy spoločnosti MycoMedica
V našej spoločnosti kladieme veľký dôraz na kvalitu a bezpečnosť našich výrobkov. Preto vo všetkých našich výrobných procesoch prísne dodržiavame normy HACCP (analýza rizík a kritické kontrolné body). Tento systém nám umožňuje účinne identifikovať a riadiť riziká spojené s výrobou potravín, čím zabezpečuje maximálnu bezpečnosť a spokojnosť našich zákazníkov.
Dôkazom nášho záväzku dodržiavať vysoké štandardy kvality je certifikát správnej výrobnej praxe, ktorý sme získali od Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie.
Chcete sa o tom presvedčiť na vlastné oči? Podrobné výsledky testov nájdete v priložených špecifikáciách. Ak máte akékoľvek ďalšie otázky týkajúce sa kvality, neváhajte nás kontaktovať na adrese: zakazky@MycoMedica.cz.
Naše heslo KVALITA - BEZPEČNOSŤ - ÚČINNOSŤ neberieme na ľahkú váhu.
Vďaka tomu sme sa postupne stali najvýznamnejším východoeurópskym výrobcom produktov z medicinálnych húb.
Recepty z huby Shiitake
Císařovi houbové placičky s bramborovou kaší
- 25g sušeného Agaricu
- 25g sušené Shiitake
- 4 polévkové lžíce ovesných vloček (lze nahradit jednou žemlí pokrájenou na kostičky a namočenou v mléce)
- 1 vejce
- 1 malá cibule
- 2-3 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
- 2 lžíce strouhanky
- olivový olej
- 5 středně velkých brambor (varný typ C)
- 80g másla
- 100ml šlehačky
- 1 středně velká cibule
- sůl
- potřebné množství hub namočte přes noc do mléka
- vymačkané houby posekejte nahrubo v mixéru
- přidejte vymačkané ovesné vločky (nebo žemli), vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku
- promíchejte, v dlani tvořte kuličky, které zploštíte na placičky
- smažte na oleji cca 5 min po každé straně
- oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a uvařte je v osolené vodě (cca 20 min)
- uvařené brambory slijte a rozšťouchejte v hrnci nebo rendlíku anebo je prožeňte lisem na brambory
- po kouscích zapracujte máslo a přilívejte lehce ohřátou šlehačku, kaši metlou vyšlehejte dohladka
- jemně nasekanou cibulku osmažte na másle a použijte jako ozdobu na kaši
Japonský dýňový krém s Shiitake
- 10g sušené Shiitake
- 1 hokaido dýně
- 2 šalotky
- pancetta (nebo slanina)
- 4 větší brambory
- 1l zeleninového vývaru
- chilli paprička
- olivový olej
- máslo
- sušený rozmarýn
- sůl
- pepř
- koriandr
- potřebné množství Shiitake namočte přes noc do vody
- dýni oloupejte a zbavte jadřince a nakrájejte na větší kostky
- dýni vložte do pekáčku s olivovým olejem, solí a pepřem
- pečte na 200°C cca 30 min
- upečenou dýni přepasírujte přes jemné sítko
- v hrnci zpěňte šalotku na olivovém oleji
- přidejte slaninu a krátce ji orestujte
- přidejte brambory nakrájené na kostky a zalijte vývarem
- přidejte propasírované dýňové pyré, chilli, sůl, pepř
- přiveďte k varu a vařte dokud brambory nezměknou
- na pánvičce rozpusťte máslo a orestujte Shiitake nakrájenou na plátky
- dochuťte Shiitake solí, pepřem a rozmarýnem
- krém podávejte posypaný orestovanými plátky Shiitake a koriandrem
Nudle s Shiitake, pancettou a římským salátem
- 10g sušené Shiitake
- 250g těstovin
- olivový olej
- 1 větší šalotka
- 100g pancetty
- 1 dcl bílého vína
- 1dcl smetany na šlehání
- 100g parmazán
- sůl
- pepř
- potřebné množství Shiitake namočte přes noc do vody
- těstoviny uvařte dle návodu na obalu v osolené vodě
- na olivovém oleji zpěňte na jemně nakrájenou šalotku, přidejte nakrájenou shiitake a pancettu a orestujte
- zalejte bílým vínem a nechte odpařit alkohol
- přidejte na proužky nakrájený římský salát, zalijte smetanou a nechte chvíli prohřát
- osolte, opepřete
- podávejte posypané parmazánem